Stern Gabriella – fordító

A Hamvas Béla-féle Déli-sarkról való voltam: nem találtam a helyemet a világban.

Először tanítottam – de az iskolarendszer hamarosan túl szűknek bizonyult.

Újságíró lettem – de nem sokkal később, fél év magányos indiai bolyongás után nevetségesnek találtam korábbi büszkeségemet „jól-informáltságomat” és „fontosságomat” illetően, és arra jutottam, hogy a közérzetem – ami azt illeti, az életem – nem a hatalmi viszonyoktól, hanem a saját, magamhoz, másokhoz, és az élethez való viszonyulásaimtól függ.

1998-ban megismerkedtem László Ervin professzorral és a Budapest Klubbal, s ezzel együtt a „Gondolkodj globálisan – cselekedj lokálisan” egész eszmerendszerével. Ennek révén találkoztam először a fő iránytól eltérő gondolkodók, tudósok munkáival (Rupert Sheldrake, James Lovelock, Fritjof Capra, E. F. Schumacher, stb.). Tartósan azonban ez sem hozott cselekvési felületet.

Jött 10-15, többnyire befelé forduló év, csináltam is ezt-azt, utaztam, írtam, de a „világba” visszavezető utat mégsem találtam.

És akkor elolvastam végre Helena Norberg-Hodge: Ősi jövendők című könyvét, amit még évekkel azelőtt „sózott rám” egy utcai könyvárus Delhiben. Minden a helyére került bennem. Az Emberről, az Életről és az Igazságról alkotott képem társadalmi – gazdasági vetülettel egészült ki, egységes egésszé vált, „szervesült”.

Valódi kiindulási pontot, lehetséges irányokat és egy kellően tágas rendszert mutatott; összekapcsolta mindazt, amit megértettem, és megmutatta, mi az, amit tehetek.

Ennek alapján nekiláttam megteremteni a helyemet a világban. Először is, lefordítottam, és barátaim segítségével kiadtuk a könyvet. 2011-ben barátaim segítségével kiadtuk a könyvet, majd két éven át jártam az országot a bemutatóval. Számos öko-, bio-, önfenntartó-, környezetvédő-, helyi gazdálkodó-, és más csoporttal ismerkedtem meg, elmélyültem az „ellenfejlődés” elméletében és gyakorlatában.

Ez az időszak egybeesett azzal, hogy barátaink másfél évet Máriahalmon, az ökofaluban töltöttek – közösségként. Sok tapasztalatot szereztünk a „komfortzónán kívülről”, valamint a hasonló kezdeményezésekkel kapcsolatban. Mostanra az életem már olyan szép nagy játszótérré nőtte ki magát, hogy társaimmal – szintén Helena Ladak-Projektje nyomán – egy ökofalu építésén dolgozunk Sri Lankán. És az élet szép. 🙂

Stern Gabriella

www.sterngabi.hu

 

Budapest, 2017