Helena Norberg-Hodge

Helena Norberg-Hodge
Helena Norberg-Hodge

Közíró és filmes, a helyi gazdaság mozgalmának egyik úttörője. Több mint harminc éve, három kontinensen tartott előadásaiban és könyveiben egy olyan gazdaság megvalósulását támogatja, mely személyes, társadalmi és környezeti jól-létünknek egyaránt alapot ad. Széles körben elismert elemzője azoknak a hatásoknak, melyeket a globális gazdaság és nemzetközi fejlődés gyakorol a helyi közösségekre, helyi gazdaságokra és személyes énképünkre. A ’lokalizáció’ vagy decentralizáció – mint ezeket a hatásokat ellensúlyozni képes eszközök – elkötelezett támogatója.
Kulcsfontosságú, gondolatébresztő könyve – Ősi jövendők – Ladak tanulságai – melyet „inspiráló klasszikusként” emlegetnek, Ladakban (India) töltött több évtizedes munkája alapján kiérlelt megoldásokat, járható utakat kínál a fejlődés nem kívánt hatásaival szemben. A könyvet – az azonos című filmmel együtt – több mint 40 nyelvre fordították le, és félmilliónál több példányban kelt el. Helena úgyszintén producere és társrendezője A boldogság közgazdaságtana című, díjnyertes filmnek, valamint a Hozzuk haza az élelmiszer termelést és Az alapoktól kezdve: az iparosított mezőgazdaság újragondolása című filmek társrendezője.
A ’The Earth Journal’ (Föld Magazin) a világ ’10 legérdekesebb környezetvédője’ Carl McDaniel pedig ’a világot megváltoztató nyolc „látnok” közé sorolta Helenát „Bölcsesség egy élhető bolygóért” című könyvében.
Helena világszerte hét nyelven tart előadásokat, nyilatkozik az írott és online médiában, köztük olyanokban, mint a London Times, a The Sydney Morning Herald és a Guardian. Számtalan cikket és esszét írt, s munkásságáról több mint 300 cikk tesz említést.
Tanulmányait Svédországban, Németországban, Ausztriában, Angliában és az Egyesült Államokban végezte, és nyelvész lett. Ennek köszönhetően jutott el Ladakba, ahol is megbízatása egy ladaki – angol szótár elkészítése volt. E munka során, ladaki munkatársaival közösen, létrehozták a modern ladaki írásbeliséget (addig ugyanis csak a buddhista szövegeket írták le, melyek nyelve a tibeti volt). 1975 óta a ladakiakkal karöltve azon dolgozik, hogy a modern világgal való találkozás ellenére megőrizzék kultúrájuk társadalmi és környezeti értékeit. Ezen erőfeszítéseiért elnyerte az Alternatív Nobel díjnak tartott Right Livelihood (Jobb életért) díjat, 2012-ben pedig neki ítélték a nagy presztízsű Goi Békedíjat.
Helena alapító elnöke a Helyi Jövők – Nemzetközi Társaság az Ökológiáért és Kultúráért (ISEC) és a Nemzetközi Szövetség a Lokalizációért (IAL) szervezeteknek, továbbá a Bizottság az Élelmiszer és Mezőgazdaság Jövőjéért, a Nemzetközi Fórum a Globalizációról és a Globális ökofalu hálózat alapító tagja.
A Helyi jövők jelenlegi társadalmi és környezeti válságaink okát vizsgálja, ugyanakkor támogatja a fenntarthatóbb, kiegyenlítettebb életmintákat Északon és Délen egyaránt.
http://www.localfutures.org/about/who-we-are/helena-norberg-hodge/